Schimbări la popriri – ANAF ar urma să ridice popririle imediat după achitarea datoriei. Cîțu promite ”în cel mult o oră”

Schimbări majore: OUG 5/2020 a intrat în vigoare. Florin Cîţu: Popririle pe conturi trebuie ridicate în cel mult o oră dacă s-a luat toată suma
7 februarie 2020
Ministerul de Interne suspendă activitatea tuturor restaurantelor, sălilor de jocuri de noroc, centrelor de tratament balnear, dar și a evenimentelor religioase
18 martie 2020
Schimbări la popriri – ANAF ar urma să ridice popririle imediat după achitarea datoriei. Cîțu promite ”în cel mult o oră”

ANAF va avea obligația expresă de a ridica imediat, adică în cel mult o oră, după cât apreciază ministrul Finanțelor, popririle pe conturi bancare ale debitorilor, în situația în care aceștia și-au achitat datoriile scadente, precum și de a notifica, în același interval, angajatorii, prin Spațiul Privat Virtual, de încetarea executării silite. De ce este important: În prezent, popririle sunt instituite rapid și pe mai multe conturi ale firmei/persoanei executate, indiferent de sumele aflate în conturi. Pe de altă parte, ridicarea popririi după ce ANAF a luat banii este greoaie și poate dura mai multe zile, interval în care blocarea conturilor poate cauza probleme majore firmei sau persoanei în cauză. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a arătat că ANAF va face toate demersurile ca notificarea să se facă electronic, instant sau în termen de cel mult o oră, atunci când a fost solicitat de presă să precizeze cu exactitate în cât timp va fi ridicată poprirea. Notificarea va fi posibilă rapid însă doar în cazul angajatorilor care sunt înscriși în Spațiul Privat Virtual al ANAF. Platforma informatică prin care sunt comunicate băncilor actele de executare emise de ANAF a fost instituită prin ordin al ministrului Finanțelor în 2017. Tot în 2017 a fost încheiat un protocol între ANAF și Asociația Română a Băncilor (ARB) privind condițiile de implementare a sistemului automat de transmitere a actelor de executare silită. Sistemul este operațional din iunie 2017, dar funcționează bine doar în ce privește instituirea popririi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *