Ministerul de Interne suspendă activitatea tuturor restaurantelor, sălilor de jocuri de noroc, centrelor de tratament balnear, dar și a evenimentelor religioase

Schimbări la popriri – ANAF ar urma să ridice popririle imediat după achitarea datoriei. Cîțu promite ”în cel mult o oră”
13 februarie 2020
Ministerul de Interne suspendă activitatea tuturor restaurantelor, sălilor de jocuri de noroc, centrelor de tratament balnear, dar și a evenimentelor religioase

Ministerul de Interne suspendă (prin ordin militar) activitatea tuturor restaurantelor, sălilor de jocuri de noroc, centrelor de tratament balnear, dar și a evenimentelor religioase. Se suspendă toate zborurile comerciale spre și dinspre Spania timp de 14 zile, începând de mâine. Se prelungește cu 14 zile interdicția pentru legăturile aeriene cu Italia. Poliția locală trece în subordinea Poliției Naționale.
MAI a organizat astăzi o ședință de lucru, în urma instituirii stării de urgență pe teritoriul țării. La declarația de presă transmisă la final au participat ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat. Vela a anunțat că „se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice”.
Totodată. ministrul de Interne a mai precizat că se „suspendă toate activitățile culturale, religioase, sportive, științifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spații închise”.

Oficialii au mai precizat că se suspendă toate zborurile către Spania, ca urmare a evenimentului de astăzi, când un cetățean român a venit cu avionul din Spania deși era infectat. Totodată, se prelungește perioada în care sunt suspendate zborurile spre Italia, până pe 23 martie.
Principalele declarații:
Ministrul de Interne Marcel Vela:
„Imediat după ce președintele Iohannis a semnat decretul pentru starea de urgență am convocat ședința colegiului de conducere al MAI.
La ședință au participat domnii Bogdan Despescu și Raed Arafat care de ieri fac parte din grupul de decizie la nivelul MAI, cel care decide și propune acțiunile ce le vom lua pentru combaterea coronavirusului.
Am decis să propunem CNSSU evaluarea unor măsuri, astfel încât am emis ordin de comandant, ordin al ministrului Afacerilor Interne sau ordonanță militară.
Vă aducem la cunoștință: se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice.
Este permisă organizarea de către aceste unități economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare, băuturilor, care nu presupun rămânerea clienților în spații precum cele de tip drive in, room service sau livrare la client.
O altă decizie se referă la suspendarea tuturor activităților culturale, religioase, sportive, științifice, de divertisment, jocuri de noroc, tratament, îngrijire personală realizate în spații închise.
Interzice organizarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații închise. Organizatorii evenimentelor din spații deschise cu max 100 de persoane sunt obligați să dispună măsuri pentru distanța de minim 1 metru.
Totodată am decis cu privire la transportul de marfă că toți conducătorii autovehiculelor de transport marfă peste 3,5 tone au obligația ca în punctul de trecere să aibă mijloace de protecție ca dezinfectant, mănuși, mască și să prezinte documente cu traseul.
Conducătorii menționați anterior care vin din zone roșii sau galbene nu se supun carantinei sau izolării dacă nu manifestă simptome asociate infecției cu coronavirus.
Cu privire la export am decis că ansamblele și subansamblele echipamentelor medicale din România nu fac obiectul restricțiilor la export.
O altă decizie destul de importantă, mai ales după evenimentul de pe Henri Coandă: se suspendă toate zborurile efecutate spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare din 18 martie, ora 18.
Totodată, cu privire la cele din Italia am prelungit măsura suspendării pentru încă 14 zile din 23 martie. Amintesc că ele erau deja suspendate.
Aceste măsuri trebuie să precizăm că nu se aplică zborurilor cu aeronave de stat, transport marfă, corespondență, umanitare, servicii medicale, aterizări tehnice necomerciale sau de urgență.
Astăzi am emis un ordin al ministrului Afacerilor Interne prin care am stabilit că pe durata stării de urgență Poliția Româna va conduce operațional prin IPJ și Direcția Generala București Poliția Locală care funcționează pe raza de competență. În această perioadă avem nevoie de încredere și solidaritate.
Secretarul de stat Bogdan Despescu:
În aplicarea măsurilor stabilite la nivelul MAI s-au adoptat următoarele decizii.
Astfel, structurile de poliție locală sunt coordonate de IPJ-uri, efectivele sprijină poliția națională. La nivel național sunt echipe mixte de cercetare și documentare și sunt accentuate verificările privind condițiile de izolare, corectitudinea informațiilor prezentate de cetățeni și alte măsuri. Parchetul și Poliția au organizat în comun programul pentru a fi în măsură să asigurăm un răspuns operativ și ferm.
Se pot aplica pedepse până la maximul special și chiar adăuga un spor de pana la 2 ani închisoare. A fost întărită prezenta în stradă a structurilor. Dispozitivul de polițiști de frontieră e suplimentat, sunt înăsprite măsurile. Continuăm activitățile specifice pentru prevenirea migrației ilegale și a altor acte ilicite.
Serviciile de evidență sunt subordonate IPJ, respectiv Direcției Generale București pentru creșterea capacității de verificare. Au fost suspendate exercițiile, simulările și aplicațiile.
Toate aceste decizii sunt aplicate de structurile MAI alături de instituțiile partenere. Începând de ieri la nivel național au acționat peste 28.000 de polițiști, pompieri, jandarmi, personal din aviație, servicii publice comunicare.
De asemenea, am demarat acțiuni pentru identificarea celor care au activități ilicite în legătură cu vânzarea produselor de protecție privind coronavirusul. Fac apel la cetățeni să înțeleagă că măsurile sunt luate pentru binele lor.
Raed Arafat:
Vă informez că am emis mai multe ordine care privesc următoarele aspecte:
Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți, studenți și elevi în sprijinul personalului medical din spitale și servicii de urgență. De mâine rezidenții de la medicină de urgență, boli infecțioase se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în secțiile și gărzile în specialitatea lor.
Vor practica exact domeniul pentru care se specializează. Cei în medicină internă și de familie întrerup stagiile și se vor prezenta la DSP pentru repartizare la ambulanță, primiri urgență și secții de spital.
Rezidenții din alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat pentru repartizare. Rezidenții din alte specialități vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați. În localitățile cu mai multe spitale se ține cont de nevoile fiecărei unități.
Programul de pregătire pentru medicină de urgență va fi suspendat. La nivelul fiecărui centru universitar vor fi recrutați studenți începând cu anul 4 pentru voluntariat în camerele de gardă.
Recrutări similare se vor face în fiecare județ cu postiliceale începând cu elevi din anul II.
Comitetele județene se vor asigura de cazare și hrană pentru studenți.
Institutul Național de Sănătate Publică e responsabil pentru raportarea integrată privind noul tip de coronavirus. Analize, investigații, număr de teste, vor fi centralizate de INSP și raportate MS și MAI.
Totodată, de menționat că s-au instalat 162 de corturi pentru triaj medical. Astfel de corturi mai sunt și în fața unor spitale pentru gestionarea fluxurilor.
În același timp, MAPN prin un ordin emis astăzi împreună cu Ana Aslan vor întreprinde măsurile pentru instalarea spitalului ROL2 al Armatei Române pentru a pregăti o unitate sanitară pentru tratarea celor cu forme ușoare sau intermediare.
A fost activat centrul de conducere și coordonare a intervenției, într-o locație în afara Bucureștiului. Va coordona toate centrele județele activate deja. Acest centru va fi la dispoziția MAI pentru toate operațiunile de coordonare.
Din datele existente în țară au fost confirmate 217 cazuri de infectare, 3373 în carantină și 18.965 in izolare la domiciliu, date în dinamică.
În următoarea perioadă se vor emite și alte ordine pentru organizarea și pregătirea județelor pentru a face față. Singura rugăminte e ca populația să asculte recomandările, să evite prezentarea la urgențe pentru viroză sau tuse și să ia legătura cu medicii de familie.
Marcel Vela:
De fiecare dată când vom lua decizii le vom aduce la cunoștința dumneavoastră pentru că trebuie să fiți la curent. Dragi români, măsurile luate sunt în scopul prevenirii eficiente a răspândirii noului coronavirus. Vreau să precizez că nu suntem în situația în care să închidem orașe sau să raționalizăm alimente.
Sunt fake news-uri, măsurile luate sunt pentru a asigura distanțarea socială, pentru o perioadă de timp ca să ne asigurăm că nu se va ajunge la o răspândire extinsă.
Planul de măsuri al MAI se va aplica gradual. Așadar vreau să transmit românilor să nu cadă pradă informațiilor false, să fie puternici și lucizi.
Toți cei din MAI și instituțiile partenere suntem la datorie. Împreună cu MAE, cu Ministerul Educației rezolvăm ca elevii din Spania și Portugalia, cu profesorii lor, participanți la Erasmus+ vor ajunge în țară. Suntem la datorie, într-un parteneriat corect. Fac un apel către frații din diaspora.
Nu este bine pentru compatrioții din țară să reveniți acum acasă. Trebuie să vă aduc la cunoștință că veți intra direct în carantină și izolare. Cei cu declarații false vor avea dosar penal.
Fac apel la înțelepciune și maturitate. Trebuie să avem grijă de copii, părinți, bunici acum mai mult ca niciodată.
În încheiere, și eu și cei care suntem la datorie, colegii mei Raed Arafat și Bogdan Despescu, medicii, colegii din teren, toți cei implicați, apelul nostru e simplu: respectați sfaturile medicilor și măsurile de siguranță. Doar împreună vom reuși.”
Amintim că luni președintele Iohannis a semnat decretul de instituire a stării de urgență, pe tot teritoriul României, pentru 30 de zile. Acesta declara: „Ne aflăm într-o situație cu care omenirea nu s-a mai confruntat în istoria recentă. Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă luăm imediat cele mai drastice măsuri și înțelegem cu toții că severitatea lor este pe măsura gravității perioadei pe care o traversăm”. Decretul a apărut în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *